De Berggeit - Editie 2 - Mei 2010

Zo beste “Berggeiten”, Zoals beloofd in onze eerste editie om jullie op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in ons gehucht, zijn we hier met onze 2de editie van ons info-blaadje “De Berggeit”. In deze editie komen volgende items aan bod: Hoorzitting Kleine Spouwen • Opknapbeurt kapel Keistraat • Zomerbarbecue Berg • Zwerfvuil in Berg.
Zoals je merkt, komen er weer verschillende items aan bod in dit infoblaadje. Ideeën en/of suggesties zijn nog steeds welkom. Spreek Jurgen (Keistraat 50) of Koen (Keistraat 44) aan of stuur een berichtje naar info@berggeiten.be.

Hoorzitting Kleine Spouwen
De stad Bilzen organiseerde op maandag 15 maart 2010 een hoorzitting in de gebouwen van de steenfabrieken Vandersanden. We waren natuurlijk aanwezig. Ons verslag hierover kan je terugvinden op onze website. Voor diegenen die de weg nog niet gevonden hebben, hier nog even de link: www.berggeiten.be. Er staan ondertussen reeds een paar reportages op onze site. Er zullen in de komende tijd zeker nog enkele meer volgen. Ga zeker eens een kijkje nemen en laat ons weten wat je ervan denkt.

Opknapbeurt kapel Keistraat
Even een korte schets over de kapel ‘Onze Lieve Vrouw van Lourdes’: de kapel is gebouwd in 1933 door Hermanus Vanroy en Johanna Jackers. Dit kan je nog steeds zien aan de initialen die je boven de ingang van de kapel vind. Hermanus overleed in 1935, slechts 2 jaar na de bouw van de kapel. Een aantal Bergenaren hebben de koppen bij elkaar gestoken om de kapel op de Keistraat tegen de processie van begin juni een opknapbeurt te geven. Er ontstond spontaan een heuse projectgroep, die de taken onder elkaar verdeeld heeft. Zoals jullie waarschijnlijk opgemerkt hebben, naderen de opknapwerken hun einde. Eerst werd de buitenkant helemaal onder handen genomen. Zo werd het dak hersteld, de boom erlangs mooi opgesnoeid en de buitenkant volledig geschilderd. Daarna kwam de binnenkant aan de beurt voor een grondige schuurbeurt. Er werd besloten om de donkere muren op te fleuren en van een heldere witte kleur te voorzien. Dit geeft het geheel een frisse indruk. Ook het Mariabeeld en de engeltjes mochten niet ontbreken in deze opknapbeurt. Ze werden vakkundig in ere hersteld. Zo zal alles mooi en piekfijn in orde zijn voor de processie. Alweer een knap staaltje van de Bergenaren! Een uitgebreide reportage vind je binnenkort op de website.

Zomerbarbecue Berg
Goed nieuws! De zomerbarbecue Berg komt er! In de komende dagen mogen jullie, zoals reeds aangegeven in onze eerste editie aangaande een zomeractiviteit, een uitnodiging in de bus verwachten voor de eerste zomerbarbecue voor alle Bergenaren. Deze zal doorgaan in de Driesstraat op zaterdag 26 juni. Details zullen snel volgen via de uitnodiging, die jullie in de bus zullen vinden, alsook via onze website. Dit is de ideale gelegenheid om elkaar (beter) te leren kennen. Zorg dat ook jij erbij bent!

Zwerfvuil in Berg
Ons mooie gehucht wordt helaas nog te vaak ontsiert door zwerfvuil. De laatste tijd is er weer veel zwerfvuil te vinden langs de Schildstraat. Er zijn gelukkig nog een aantal Bergenaren, die er zich aan storen en rapen dan ook regelmatig het vuil op. Langs deze weg een oproep aan allen. Laten we er met zijn allen een punt van maken om ons gehucht proper te houden. Dat is gewoon leuker voor iedereen.

Weetjes
Wist je dat …
• er een nieuwe Bergenaar is bijgekomen? Op 15 mei werd Jonesy geboren, een zoontje voor Patrick en Wendy (Keistraat 37).
• de werken aan zaal ‘St. Amands’ goed opschieten. De officiële opening staat gepland op zaterdag 25 september.
• dit tevens het Kermis-weekend is (zondag 26 september).
• op zaterdag 20 november Kleine Spouwen aan de beurt is in het project ‘Dorp Op De Planken’. Dit een uitgelezen kans is om onbekend talent in de kijker te zetten. We zullen er in de nabije toekomst zeker meer van horen.

Oproep!
Indien je je geroepen voelt om een handje te helpen bij de uitbouw van onze website of bij de redactie van dit infoblaadje, aarzel dan niet om even contact op te nemen met Jurgen (Keistraat 50) of Koen (Keistraat 44). Elke hulp is welkom, want… vele handen maken het werk licht.
Foto’s uit de oude doos zijn steeds welkom om onze site wat op te fleuren. Je kan je foto’s digitaal verzenden via email naar foto@berggeiten.be ofwel door ze te bezorgen aan Koen (Keistraat 44). Na het inscannen worden de foto’s terugbezorgd.


Jurgen -- namens “De Berggeiten”